Leo Roest

 

 

 Meer Info over

Fotoclub " Berkelland " neem gerust kontakt met  mij op!

Kijk ook eens op 

http://www.fotoclubberkelland.nl

 

    Onderstaand een krantenbericht:

Het gaat bij fotografie om hoe je kijkt'

Bron Tubantia


 

EIBERGEN/HAARLO - Elkaar inspireren tot het maken van nog veel meer moois.
Of iets nog veel mooiers.

Da's in het kort het nut van fotoclubs. Haarloër Leo Roest heeft het voortouw genomen om te komen tot een Berkellandse fotoclub.
Roest (46) is van de generatie amateurfotografen die in het analoge tijdperk thuis ontwikkelde en afdrukte in de eigen doka - donkere kamer. "Dat was voornamelijk zwartwit: kleur was nogal een gedoe.
Maar zwartwit had juist ook een ander soort contrast waardoor het een uitdaging was."

Roest zette negen jaar geleden in Eibergen zijn eigen computerzaak op. "De fotohobby is door de zaak een tijdje op de achtergrond beland. Maar door mijn duikhobby kwam het fotograferen - inmiddels digitaal - weer volop terug. Het kwam zelfs in een stroomversnelling, kun je wel stellen.
Ik ben daarna ook boven water weer meer gaan fotograferen." Met een blik vanuit zijn winkel aan de Eibergse Kerkstraat naar buiten: "Moet je die lucht zien! Ik zou zo naar buiten willen lopen. Maar met een winkel heb je toch wat huisarrest. Geeft niet hoor, want straks is het weer langer licht, dan kan er voor en na het werk weer wat meer."

Met de digitalisering van de fotografie heeft ook beeldbewerking op de computer een vlucht genomen. "Op momenten dat het in de winkel minder druk is, kan ik hier ook van alles doen", geeft Leo Roest aan. "Ik werk veel met PS3, Photo Shop. Zelf vind ik macrofotografie leuk, maar ook hdr-fotografie is ongelooflijk boeiend. Hdr staat voor high dynamic range, een techniek waarbij je het contrast in foto's verhoogt.
Je maakt vanaf statief bijvoorbeeld één overbelichte foto, één onderbelichte en één normale, en voegt die samen."

Voor Roests onderwaterfotografie waren enkele exposities inspirerend door reacties van bezoekers. Kruisbestuiving door je werk met collega-fotografen te bespreken, is nog beter, zo ervaart de Haarloër. "Wat je niveau als fotograaf ook is, je ontwikkelt je door naar elkaars werk te kijken en elkaar te becommentariëren. Je hebt overal in het land fotoclubs, maar hier in Berkelland op dit moment niets. Daarom heb ik maar een oproep gedaan om te kijken of er niet zoiets op te richten valt. En omdat ik toch met dit voorzetje kom: mijn eigen Haarlo ligt binnen Berkelland zéér centraal, en we hebben een prachtig kulturhus met ruimtes waar je bij elkaar kan komen en zou kunnen exposeren... Er zijn trouwens op internet ook wel plekken waar je prima je foto's aan anderen kunt laten zien: op zoom.nl bijvoorbeeld. Ik heb wel eens vijftig reacties op een foto gehad. En in principe geeft iedereen voornamelijk opbouwende kritiek."

Leo Roest werkt qua fotouitrusting inmiddels met het neusje van de zalm op digitaal cameragebied. "Beetje kwestie van bezetenheid als het om de fotohobby gaat. Maar in de fotografie hoeft je apparatuur absoluut niet doorslaggevend te zijn. Het gaat er veel meer om, hoe je naar dingen kijkt en die daarna in beeld probeert te brengen. Je kunt met een bescheiden kleinbeeldcamera ook fantastische foto's maken! Wie met een bescheiden camera plezier beleeft aan zijn fotohobby, is bij de club even hartelijk welkom als een fanatiekeling met wat duurdere spullen." Roest laat een skyline-panorama zien dat hij in de Amerikaanse stad San Diego maakte. "Mijn zoon zit daar, vandaar... Maar kijk ook deze foto eens, hier gemaakt op die vrijdag laatst dat alles wit was... Je hóeft niet ver weg te gaan om mooie foto's te maken..."

Inmiddels hebben zich al ruim tien fotoliefhebbers bij Roest gemeld. "Ik stuur iedereen binnenkort een enquetetje om te polsen wat iedereen wil en belangrijk vindt. Dan kunnen we beginnen."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© 2007 - www.leoroest.nl
Developed by Laarberg Webdesign