Leo Roest

Deze site is niets meer of minder dan een reclamebord voor de foto's, die ik in de loop van de tijd gemaakt heb. Uiteraard zijn het foto's die ik gemaakt heb, en er rust dus copyright © op. Kortom, ze mogen alleen gebruikt worden na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming. Heb je hierover vragen, neem even contact op via het mailadres in het menu.

Overigens zijn mijn foto's te koop tegen een nader overeen te komen prijs. Het gaat dan uiteraard alleen om de foto; lijsten zijn vaak persoonlijke smaak en dus beter door de koper zelf aan te schaffen.
Veel plezier met het bekijken van de foto's op deze site.
En laat eens een berichtje achter in het Gastenboek.

 (c) 2008  Leo Roest

 

 

'Kippenvel van zoveel moois, al is het water nog zo warm'


 Leo Roest met het toestel waarmee hij al duikend fotografeert, bij één van de foto’s van zijn expositie in De Meergaarden. foto Wouter Borre

Voor ons duikers is het een heilig principe: Alleen kijken!'
door Peter Zandee
EIBERGEN/HAARLO - Met zijn werk maakt hij de digitale wereld kleiner: Leo Roest verkoopt in Eibergen computersystemen en houdt die voor zijn klanten aan de gang. Als hardloper is hij een kilometervreter. Maar zijn hart klopt vooral onder water, als duiker. De 44-jarige Haarloër is gegrepen door onderwaterfotografie. "Hardlopen is verslavend. Als ik dat een week niet doe, word ik chagrijnig. Maar duiken is echt een passie. Daar heb je heel veel voor over, daar ben je altijd wel mee bezig op de één of andere manier. Ik vind het leuk om erover te vertellen, en om anderen op te leiden bij Calypso Borculo." Roest verkent stukje bij beetje de wereld onder water, en legt die vast voor wie er op het droge van wil meegenieten. "Digitale fotografie is onder water ook geweldig. Je maakt honderd foto's, en er zit altijd wel een sublieme plaat tussen. Nou ja, je maakt er tien, en één houd je over." Roest werkt met een speciale behuizing om zijn digitale spiegelreflexcamera - een Olympus E-330 met Zuiko-lenzen - droog te houden. "Je kiest boven water hoe je wilt fotograferen. Bijvoorbeeld macro-opnamen van koraal en vissen dichtbij. Eenmaal onder water is lenzen verwisselen er niet meer bij... Sinds kort heb ik ook een fisheye-objectief. Normaalgesproken zie je dat onmiddellijk, doordat op foto's de horizon dan kromgetrokken wordt. Maar onder water heb je geen horizon, dus valt de vertekening verder niet zo op." Vanaf 17 september exposeert Leo Roest zijn werk enkele maanden lang in woonzorgcentrum De Meergaarden. Maar voor wie een internetverbinding heeft, is de kleurenpracht van de onderwaterfotografie ook op Roest persoonlijke website (www.leoroest.nl) nu ook al te zien. De fotograaf zelf is nog niet helemaal tevreden over de manier waarop hij zijn onderwaterbeelden daar etaleert: mooi kan altijd mooier. "Er wordt nog volop aan de site gewerkt." Roest laat foto's zien die hij voor de Egyptische kust in de Rode Zee maakte. "Aquariumduiken noemen ze het ook wel. Maar het is en blijft geweldig mooi. Ik fotografeerde in zo'n koraaltuin met mijn macrolens een giant murene met poetsvisjes in zijn bek. Toen kwam er plotseling een school dolfijnen over me heen. Op zulke momenten krijg ik kippenvel van zoveel moois, hoe warm het water ook is..." De opnames van de murene laten prachtig zien hoe de kleine visjes voedselrestjes tussen de tanden van de roofvis vandaan plukken.
Hoewel de lens niet geschikt was, heeft Roest kans gezien om ook de dolfijnen boven zich in beelden te vangen. Over de levensgevaarlijke murene: "Gevaarlijk ja, maar in principe verdedigen ze zich alleen maar, ze zijn niet agressief. Het is de kunst zelf rustig te bewegen. Je zweeft uitgetrimd op de hoogte waar je wilt fotograferen. Ik duik het liefst op tien tot vijftien meter. De echte diepte boeit me niet. Dat uittrimmen om dan te zweven is een techniek die je moet beheersen. Soms zie je wel mensen met duikuitrusting boven je zo ongeveer over het koraal lópen", zegt Roest met walging over zoveel botheid voor de broze wereld van het koraal. Maar het kan nog erger. Roest toont een foto van een uiterst kwetsbaar stukje zwart koraal. "Duurder dan goud", weet de onderwaterfotograaf. De foto laat qua schoonheid zien waarom het koraal zo gewild is. "Voor ons duikers is het een heilig principe met dit soort kwetsbare onderwaternatuur: Alleen kijken! Maar je moet ze de kost niet geven, die zodra ze dit zien... krák! Schandalig, maar het gebeurt. Als je bij de douane wordt gepakt, kun je een héle forse boete krijgen, echt vele duizenden euro's. Terecht." Vaak is een goede belichting van groot belang om het onderwaterleven in beelden te vangen. Roest laat een foto van een bepaald soort kwal zien, de moon jellyfish. "Hier heb ik hem zo in beeld dat het ook bijna de maan lijkt, zoals die wel vanuit de ruimte is gefotografeerd." Over het algemeen reageren vissen nauwelijks op de kunstmatige belichting, is zijn ervaring. Leo Roest reist hobbymatig de hele wereld af, vaak vergezeld door echtgenote en zoon, die beiden ook duiken. "Natuurlijk is het wel zo leuk als je deze hobby thuis kunt delen... Overal is het weer anders.
Vorig jaar ben ik op Lanzarote geweest, Canarische Eilanden. Atlantische Oceaan. Da's weer heel anders, qua licht en bodemgesteldheid. Daar zit je al weer meer met allerlei opdwarrelende deeltjes die je op foto's direct ziet." Binnenkort staat Spanje weer op Roests kalender, maar dat wil niet zeggen dat hij zijn neus ophaalt voor wateren dichtbij. Leo Roest laat een foto van een zoetwaterkreeft zien, gemaakt in het Rutbekerveld tussen Haaksbergen en Enschede. "In Nederland kun je ook veel moois zien op een vierkante meter! Áls je het zien kunt, trouwens. Want vaak is het zicht enorm beperkt. Maar zo heeft eigenlijk elk water zijn charme. Ik houd veel van macrofotografie. Kleine beestjes, garnalen, kreeftjes, en die heb je hier ook volop. Je hebt in Nederland een geweldige variëteit in soorten biotopen, al was het maar omdat je hier zoet, zout en brak water hebt. Gisteren was ik een dag duiken in de Vinkeveense Plassen. Heb ik geweldige foto's gemaakt van een snoek die nergens bang voor was..." Als duikinstructeur bij Calypso is en blijft Roest kritisch op aspecten rond veiligheid. "Duiken in Egypte is schitterend. Maar je kunt soms honderd meter ver kijken. Da's in Nederland wel anders. Dat stelt heel andere eisen aan de veiligheid van jou en je duikbuddy. Als mensen komen lessen die in Egypte hebben leren duiken, is dat vaak een probleem. Ik zeg wel eens: Als je in Nederland hebt leren duiken, kun je overal duiken." - Leo Roests onderwaterfoto's hangen vanaf 17 september in woonzorgcentrum De Meergaarden in Eibergen. Zijn onderwaterfoto's zijn ook te zien op www.leoroest.nl. Duikschool Calypso, waar Roest instructeur is, heeft een website op www.trainingscentrumcalypso.com.
Bron: TCTubantia

'Camera altijd mee'

Haarlose duikfanaat Leo Roest toont onderwaterfoto's bij woonzorgcentrum in Eibergen

EIBERGEN - Fotograferen is al jaren een grote hobby van Leo Roest. Sinds vijf jaar is de inwoner van Haarlo ook een verwoed duiker. De re­sultaten van de combinatie van beide passies is vanaf maandag 17 september te zien in woonzorgcentrum De Meergaarden aan de Willem Sluyterstraat 6 in Ei­bergen. Daar exposeert Roest tot en met begin 2008 onderwaterfoto's.

"Ik liep al tien jaar met het idee om een duikopleiding te gaan volgen, maar toen had ik de tijd er nog niet voor", vertelt Roest in zijn eigen zaak. Bij LR Com­puter Systems aan de Kerkstraat 3 in Eibergen hangt een aantal door Roest gemaakte onderwa­terfoto's aan de wand. "Ik pro­beer er klanten mee uit de tent te lokken en krijg er verschillen­de, maar allemaal positieve re­acties op. Er is wel eens iemand geweest die dacht dat het om een bloempje ging, maar het is toch echt een naaktslakje", wijst Roest naar één van de onderwa­terfoto's. Momenteel focust de Haarloër zich voornamelijk op de fotografie van de natuur bo­ven het wateroppervlak. Vijf jaar geleden volgde hij sa­men met zijn echtgenote de duikopleiding. , De Haarloër vond het een geweldige erva­ring. "Je ziet zoveel dingen on­der water", geeft hii aan. "Het is zo rustig, je lijkt te zweven, je hoort je eigen ademhaling..." Roest en zijn gezin zijn 'echte watersporters'. "We gaan altijd op vakantie in de buurt van wa­ter", licht hij toe. "Mijn camera gaat altijd mee als ik ga duiken. Dat is heel anders dan boven water fotograferen, doordat je hebt te maken met invallend licht en alles onder water 25 procent groter lijkt." De door hem zelf geselecteerde onderwaterfoto's die Roest de komende maanden tentoon­stelt bij De Meergaarden, heeft hij gemaakt op verschillende duiklocaties. "In de expositie bezoek ik vier wateren: de Rode Zee bij Egypte, de Middellandse Zee bij Spanje, de Atlantische Oceaan en het Grevelingen­meer", vertelt de Haarloër. "El­ke foto heeft z'n charme, want ieder water is anders." Roest probeert niet alleen met zijn onderwaterfoto's mensen warm te maken voor de duik­sport. Vandaag de dag is hij ook als duikinstructeur verbonden aan de Stichting Calypso in Bor­culo. "We hebben onlangs nog lessen gehouden bij Dive World in Enschede", licht hij toe. "We duiken ook in de Hambroekplas en bij Bussloo.
Het zicht is daar minder dan een meter. Als je daar kunt duiken, dan kun je het in de hele wereld."

'Erg leuk

EIBERGEN - Leo Roest steekt een hoop tijd, geld en energie' in zijn hobby's. "Ik vind het gewoon erg leuk om het te doen en hobby's kos­ten nu eenmaal geld. Ik heb er veel voor over en mis­schien steek ik er ook zelf nog wat van op", vertelt de Haarloër. Hij exposeert zijn onder waterfoto's op uitno­diging van woonzorgcen­trum De Meergaarden. Roest ziet de tentoonstelling in het Eibergse woonzorg­centrum als een uitgelezen mogelijkheid om de duik­sport en de onderwaterfoto­grafie onder de aandacht van een breed publiek te brengen. De expositie is te bezoeken tijdens de ope­ningtijden van De Meer­gaarden. De onderwaterfo­to's zijn te koop.

Website

EIBERGEN = Voor meer in­formatie over Leo Roest en zijn hobby's duiken en foto­graferen, is te vinden op de website www.leoroest.nl. Op de homepage van de Haarloër zijn onder andere foto's, filmpjes en gegevens over zijn apparatuur te bekijken.

Leo Roest uit Haarlo heeft zijn hobby's fotograferen en duiken gecombineerd. De komende maanden exposeert hij onderwaterfoto's bij De Meergaarden in Eibergen. FOTO: MAUWS VAN AALST
Bron: Berkelland Nieuws

Gegrepen door de onderwaterfotografie


BORCULO - Leo Roest is gegrepen door de onderwaterfotografie.

De 44-jarige Haarloër exposeert vanaf volgende week in verzorgingstehuis J.W. Andriessen in Borculo.

Roest houdt zich al een tijdje bezig met duiken en onderwaterfotografie. Hij verkent stukje bij beetje de wereld onder water, en legt die vast voor wie er op het droge van wil meegenieten. "Digitale fotografie is onder water ook geweldig. Je maakt 100 foto's, en er zit altijd wel een sublieme plaat tussen."

Roest laat foto's zien die hij voor de Egyptische kust in de Rode Zee maakte. "Aquariumduiken noemen ze het ook wel. Maar het is en blijft geweldig mooi. Ik fotografeerde in zo'n koraaltuin met mijn macrolens een giant murene met poetsvisjes in zijn bek. Toen kwam er plotseling een school dolfijnen over me heen. Op zulke momenten krijg ik kippenvel van zoveel moois, hoe warm het water ook is..."

De opnames van de murene laten goed zien hoe de kleine visjes voedselrestjes tussen de tanden van de roofvis vandaan plukken. Hoewel de lens niet geschikt was, heeft Roest kans gezien om ook de dolfijnen boven zich in beelden te vangen. Over de levensgevaarlijke murene: "Gevaarlijk ja, maar in principe verdedigen ze zich alleen maar, ze zijn niet agressief. Het is de kunst zelf rustig te bewegen. Je zweeft uitgetrimd op de hoogte waar je wilt fotograferen. Ik duik het liefst op 10 tot 15 meter. De echte diepte boeit me niet. Dat uittrimmen om dan te zweven is een techniek die je moet beheersen."

- Foto's van Leo Roest hangen vanaf volgende week in Careaz J.W. Andriessen in Borculo.
Bron: Stentor

Foto's van de Expositie of die op de site staan, kunt u kopen! Ze worden geleverd in A3 Formaat + Passe-Partout en Luxe Lijst voor
€ 49,00 incl 19% btw

Voor meer info 0545 221693
(9.30u - 18.00u )

 


© 2007 - www.leoroest.nl
Developed by Laarberg Webdesign